12–13 november: De bodhisattva als model voor compassievol handelen

Een weekend met André van der Braak

 

Een bodhisattva wijdt zich aan het doen ontwaken van alle levende wezens. Hij of zij probeert te leven om anderen van dienst te zijn. En door anderen te helen, heelt de bodhisattva zichzelf ook. Het Mahayana-boeddhisme kent een paar beroemde bodhisattva’s die alom worden vereerd en geresepecteerd: Manjushri die de leegheid van de dingen verkondigt en mensen tot introspectie aanzet. Samantabhadra die laat zien wat verlichtende activiteit in de wereld betekent. Avalokitesvara of Kuan Yin die mededogen en empathie belichaamt. Zij benadrukken elk in hun eigen karakter en stijl bepaalde aspecten van verlichting waar we op kunnen afstemmen.

 

In dit weekend kijken we naar zes van deze bodhisattva’s, hoe ze ons kunnen inspireren als voorbeelden van verlichte beoefening, en hoe we ze als model kunnen nemen voor compassievol handelen in de wereld. Ons onderzoek wordt afgewisseld met perioden van zitmeditatie.

 

 

 

Plaats: De Werfkelder (Yoga Utrecht), Oude Gracht a/d Werf 399, Utrecht.

Zie http://www.yogautrecht.nl

Tijd: zaterdag 12 en zondag 13 november, 13.00–18.00

Kosten: €95 voor het hele weekend, €50 voor een van beide dagen.

Informatie en opgave: André van der Braak, avdbraak@xs4all.nl

 

 

 

 

André van der Braak is filosoof, publicist en zenleraar. Hij publiceerde o.a. Enlightenment Blues (2003), Goeroes en charisma (2006), en recentelijk Nietzsche and Zen (2011). Hij beoefent boeddhistische meditatie sinds 1981, tegenwoordig in de zentradities van Nico Tydeman (sinds 2001) en Ton Lathouwers (2006). Elke maandagavond geeft hij les aan het Zen Centrum Amsterdam. Voor meer informatie zie www.avdbraak.nl